Put IUS-a u implementaciji ciljeva održivog razvoja UN-a

Put IUS-a u implementaciji ciljeva održivog razvoja UN-a

Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) je društveno odgovorna institucija koja kroz primjenu UN-ovih ciljeva održivog razvoja (SDG) želi da doprinese pozitivnim promjenama u društvu. Stoga je Agenda 2030 postepeno ugrađivana u IUS-ova istraživanja, nastavni program i projekte koji uključuju lokalnu zajednicu.

Iako su se aktivnosti SDG-ja uveliko zahuktale u posljednje tri godine, u narednom periodu IUS je spreman podići implementaciju UN-ovih ciljeva na još viši nivo. Kao što stara izreka kaže: „Kad stvar dobro započne, pola je već gotovo“, postizanje ciljeva SDG-ja planirano je da postane sastavni dio buduće Strategije IUS-a 2021-2026.

Do sada su, uz punu podršku rektora IUS-a, prof. dr. Ahmeta Yıldırıma, postignuti sljedeći ciljevi:

  • IUS rangiran na Times Higher Education Impact Ranking-u: IUS se drugu godinu zaredom rangirao na Times Higher Education Impact Rangking-u, prestižnoj svjetskoj organizaciji za rangiranje univerziteta iz Londona; IUS je jedini univerzitet iz regije zapadnog Balkana i šire koji se pojavio na ovoj prestižnoj listi.
  • IUS član mreže SDSN: IUS je službeno postao član Ujedinjene narodne mreže rješenja za održivi razvoj (SDSN) krajem juna 2020. Mreža SDSN osnovana je 2012. godine pod pokroviteljstvom generalnog sekretara UN-a i ima za cilj mobilizaciju globalnih naučnih i tehnoloških ekspertiza za promociju praktičnih rješenja za održivi razvoj, uključujući provedbu UN-ovih ciljeva održivog razvoja (Agenda 2030) i Pariškog klimatskog sporazuma (2015).
  • Osnovan SDG tim na IUS-u: Početkom oktobra mjeseca 2020. godine formiran je SDG tim koji se sastoji od volontera koji žele da daju doprinos razvoju SDG-ja na IUS-u; među njima su akademici, administrativno osoblje i studenti. SDG tim će biti zadužen za koordiniranje i implementaciju ciljeva UN-a na IUS-u.

 

Ured za osiguranje kvaliteta IUS-a pokrenuo je sve aktivnosti vezane za implementaciju SDG-ja na IUS-u.

Vijesti o implementaciji SDG-ja na IUS-u:
Istraživanje o korona virusu kroz saradnju IUS-a u okviru SDSN-a
Nove mogućnosti na horizontu - IUS se pridružio mreži SDSN
Primjena SDG-ja u nastavnom planu i program IUS-a
IUS rangiran na listi Times Higher Education
UN SDG ciljevi podržani na IUS-u
SDG tim formiran na IUS-u
IUS na svjetskoj rang listi