Put IUS-a u implementaciji ciljeva održivog razvoja UN-a

Put IUS-a u implementaciji ciljeva održivog razvoja UN-a

Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) je društveno odgovorna institucija koja kroz primjenu UN-ovih ciljeva održivog razvoja (SDG) želi da doprinese pozitivnim promjenama u društvu. Stoga je Agenda 2030 postepeno ugrađivana u IUS-ova istraživanja, nastavni program i projekte koji uključuju lokalnu zajednicu.

Iako su se aktivnosti SDG-ja uveliko zahuktale u posljednje tri godine, u narednom periodu IUS je spreman podići implementaciju UN-ovih ciljeva na još viši nivo. Kao što stara izreka kaže: „Kad stvar dobro započne, pola je već gotovo“, postizanje ciljeva SDG-ja planirano je da postane sastavni dio buduće Strategije IUS-a 2021-2026.

Do sada su, uz punu podršku rektora IUS-a, prof. dr. Ahmeta Yıldırıma, postignuti sljedeći ciljevi:

  • IUS rangiran na Times Higher Education Impact Ranking-u: IUS se treću godinu zaredom rangirao na Times Higher Education Impact Rangking-u, prestižnoj svjetskoj organizaciji za rangiranje univerziteta iz Londona; IUS je jedini univerzitet iz Bosne i Hercegovine koji se pojavio na ovoj prestižnoj listi.
  • IUS član mreže SDSN: IUS je službeno postao član Ujedinjene narodne mreže rješenja za održivi razvoj (SDSN) krajem juna 2020. Mreža SDSN osnovana je 2012. godine pod pokroviteljstvom generalnog sekretara UN-a i ima za cilj mobilizaciju globalnih naučnih i tehnoloških ekspertiza za promociju praktičnih rješenja za održivi razvoj, uključujući provedbu UN-ovih ciljeva održivog razvoja (Agenda 2030) i Pariškog klimatskog sporazuma (2015).
  • Osnovan SDG tim na IUS-u: Početkom oktobra mjeseca 2020. godine formiran je SDG tim koji se sastoji od volontera koji žele da daju doprinos razvoju SDG-ja na IUS-u; među njima su akademici, administrativno osoblje i studenti. SDG tim će biti zadužen za koordiniranje i implementaciju ciljeva UN-a na IUS-u.
  • Članstvo IUS-a u ESSSR i IUSDRP: U cilju daljeg jačanja svoje međunarodne saradnje i istraživanja na polju UN-ovih ciljeva održivog razvoja (SDG), IUS je sredinom oktobra 2020. godine, uspostavio saradnju sa međunarodno priznatim platformama i mrežama za istraživanja u oblasti SDG-ja - Međuuniverzitetski istraživački program održivog razvoja (IUSDRP) i Evropska škola održivosti nauke i istraživanja (ESSSR).
  • SDG u nastavnom planu IUS-a: Kroz svoje nastavne programe nekoliko IUS-ovih studijskih programa uključuje teme održivosti (SDG) u svoju ponudu predmeta. Na primjer, predmeti koji već nude teme o održivosti su sljedeći: HUM100 Razumijevanje Agende održivog razvoja, IR476 Globalna ekološka pitanja i IR467 Energetska sigurnost, IR474 Rodna ravnopravnost u međunarodnim odnosima, koje nudi program Međunarodnih odnosa (Fakultet menadžmenta i javne uprave); BIO410 Ekologija i inžinjerstvo zaštite okoliša, koji nudi program Genetika i bioinženjering (Fakultet prirodnih i tehničkih nauka).
  • IUS u akciji sprovođenja Ciljeva održivog razvoja (SDG) : IUS je započeo jednu novu stratešku kampanju IUS in SDG Action. Jedna od etapa ove kampanje je i konkretizacija planova iz oblasti reciklaže, a sve u cilju podizanja svijesti o zaštiti čovjekove okoline. S tim u vezi, krajem maja, 2021., IUS je potpisao ugovor sa bh. kompanijom za reciklažu Aida-Commerce d.o.o. sa ciljem započinjanja zajedničke aktivnosti recikliranja i sortiranja otpada na kampusu univerziteta. IUS je putem promotivne kampanje pozvao sve zaintresovane studente, akademsko i administrativno osoblje koji žele da doprinesu ovom projektu da se uključe u ovu akciju.

Ovo je samo početak IUS-ovog puta ka njegovom doprinosu ciljevima održivog razvoja i implementaciji Agende UN-a 2030.

Ured za osiguranje kvaliteta IUS-a pokrenuo je sve aktivnosti vezane za implementaciju SDG-ja na IUS-u.

Vijesti o implementaciji SDG-ja na IUS-u: